Trwałość penicyliny
Penicylina jest trwała w stanie suchym, lecz w roztworach powoli rozkłada się, szybciej w miarę podwyższania temperatury. Spośród wielu substancji wykazujących niezgodność z penicyliną najważniejsze są kwasy, .gdyż działanie kwasu solnego zawartego w soku żołądkowym doprowadza do unieczynnienia prawie całej penicyliny podanej doustnie. Jest ona również „rozkładana przez penicylinazę, enzym wytwarzany przez wiele różnych bakterii, w tym przez niektóre szczepy gronkowców, różne szczepy z rodzajów Bacillus i Proteus, a także Pseudomonas aeruginosa, pałeczki jelitowe i Mycobacte-rium tuberculosis. Penicylinazy wytwarzane przez różne bakterie różnią się. Oporność gronkowców obserwowana w praktyce klinicznej jest przede wszystkim związana z wytwarzaniem penicylinazy; same komórki, mimo że podatne na działanie penicyliny, mogą przeżyć w obecności dużych jej stężeń, ponieważ ją rozkładają. W sytuacji klinicznej obecność bakterii, powodujących rozkład penicyliny, może uniemożliwić jej działanie na inne wrażliwe na ten antybiotyk drobnoustroje.